Výživový poradce/Výživová poradkyně
Základní informace
Kategorie:
Místa konání:
Jazyk:
Organizátor:
Detail kurzu na stránce organizatora:
Termín a místo
- 14. 2. - 7. 6.Libušina 594/10
702 00 Moravská Ostrava A Přívoz16 800 Kč / účastníkMám zájem - 4. 4. - 21. 6.Libušina 594/10
702 00 Moravská Ostrava A Přívoz16 800 Kč / účastníkMám zájem
Ceny kurzů jsou uvedeny včetně DPH
Celkem 2 termínyPoptat jiný termín
Popis kurzu
Výživa a zdravý životní styl se stávají čím dál tím víc populární. Obor výživového poradenství nabírá na síle. Chcete pomoci sobě či svým klientům a nastavit výživu tak, aby co nejvíc odpovídala ideální cestě pro dosažení cílů? Pak přesně pro Vás je vhodný tento rekvalifikační kurz, během kterého získáte veškeré potřebné informace z oblasti výživy, práce s klientem, nutričních programů, sestavování jídelníčků a jednání s klientem.
Součástí kurzu je také praxe ve výživové poradně, kterou Vám zajistí naše společnost, praktické procvičování v nutričních počítačových programech, tvorba projektu a zkouška z profesní kvalifikace, která je již zahrnuta v ceně kurzu!
Profil absolventa: Absolvent získá znalosti a praxi ve výživovém poradenství; bude umět popsat trávicí soustavu a jednotlivé somatotypy; bude se orientovat v technologii zpracování potravin a jejich označování. Dále bude znát specifika výživy některých subpopulací (sportovci, těhotné a kojící ženy, děti, senioři). Bude umět definovat alternativní výživové směry a současné dietní trendy. V neposlední řadě pronikne do problematiky sestavování individuálních jídelních plánů, navrhování racionální stravy a správné skladby jídelníčku.
Kurz je možné získat ZDARMA přes Úřad práce v rámci Zvolené rekvalifikace.
Obsahová náplň:
1. Základní pojmy a terminologie v oblasti výživy člověka
- charakteristika tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a minerálních látek
2. Základy biochemie a fyziologie lidského organismu
- stavba a funkce lidského těla; trávicí soustava; hormonální signaizace; metabolismus
3. Nutirční a tělesná diagnostika člověka
- somatotypy; diagnostické přístroje a metody vhodné pro výživové poradenství
4. Technologie výroby potravin a jejich značení
- technologie zpracování potravin; aditiva; označování potravin (etikety)
5. Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta
- energetická bilance (vyrovnaná, negativní, pozitivní); záznam o vstupní diagnostice klienta a založení jeho karty; výpočet množství jednotlivých makroživin; zpracování personalizovaného výživového plánu a objektivního závěru o aktuálním stavu klienta
6. Základní i alternativní směry výživy, jejich využití, uplatnění a rizika
- alternativní směry ve výživě (makrobiotika, vegetariánství, veganství, RAW, tukový metabolismus); charakteristika specifik výživy v různých obdobích života a nestandardních situacích
7. Sestavování jídelníčku pro různé skupiny klientů
- vliv výživy na redukci a navýšení hmotnosti; sestavení jídelníčku pro klienta v redukčním programu; návrh zásad racionální stravy a správné skladby jídelníčku; specifika sportovní výživy a požadavky na složení stravy sportovce; pitný režim; specifika výživy těhotných a kojících žen, dětí do 6 let a seniorů; dietní režimy; specifika výživy při diabetes mellitus 2. typu, onemocnění dnou, hypertenzí, Crohnově chorobě, celiakii, intolerancích
8. Doplňky stravy
- charakteristika; druhy, zásady a rizika užívání; legislativa; zařazení doplňků stravy do stravovacího režimu u klienta; jejich vliv na růst svalové hmoty a vhodnost použití
9. Označování a výběr potravin
- označování včetně uvádění technologie zpracování potravin; proces kontroly a požadavky na bezpečnost práce s potravinami; charakteristika uvádění aditiv na etiketách; charakteristika situace v nabídce zdravých potravin na českém trhu a biopotravin
10. Vedení klienta k racionalizaci výživových názorů
- charakteristika pojmů spojených s kvalitou života (well-being, vnímání vlastního "já", body image, sebevědomí a sebehodnocení); fáze tabilizace hmotnosti; specifika výživy při základních poruchách příjmu potravy a poruchách metabolismu; výživa jako součást primární prevence civilizačních onemocnění
11. Jednání s klientem
- jednotlivé fáze komunikace s klientem; praktické předvedení komunikace s různými typy klientů
12. Praxe
Chcete se na něco k danému kurzu zeptat?
Zeptejte se nás. Vše Vám zodpovíme.