Jak úspěšně zvládnout projev na veřejnosti?

Naučit se dobře vystupovat a mluvit před lidmi je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje trénink a nestálé snažení a zlepšování. Pokud nejste zrovna extrovert, nemusíte zoufat. I introvertní člověk se může vypracovat ve výborného řečníka. Pokud vás čeká výstup nebo projev v práci a vy nevíte, na co se zaměřit a na co si dát pozor, pak je tento článek přímo pro vás. 

Dobrý výstup nebo projev vyžaduje důkladnou přípravu. Ze všeho nejdůležitější je, že dané téma, o kterém budete hovořit, znáte a chápete. Poté si sepište základní body a připravte si poznámky, které můžete při projevu držet v ruce. Těchto pár sepsaných bodů na menším papíře pro vás budou oporou a díky nim získáte jistotu. Nepřipravujte si však nějaký dlouhý text, stačí pár bodů, ve kterých se neztratíte.

Slovní projev často závisí na šíři slovní zásoby. Její rozvíjení si tak zlepšíte četbou knih. K poznání nových slov a pro bohatší mluvu čtěte alespoň 15 minut před spaním každý večer. Projev si pak můžete procvičovat před zrcadlem a klidně i opakovaně. Nebo poproste někoho z rodiny a řekněte celý projev před ním. Další člověk vám tak může říct, co byste měli zlepšit.

Nedělejte si nic z toho, že jste před projevem nervózní nebo máte trému. V menší míře vám to naopak pomůže zlepšit váš výkon. Před projevem se nezapomeňte napít a zhluboka dýchat. Pokud jste již dříve trénovali a máte připravené poznámky, nemusíte mít vůbec strach. Nějaké menší zadrhnutí, zakoktání nebo vynechání neznamená katastrofu. Před projevem se také nezapomeňte najíst. Může to být sice těžké, protože člověk v takových chvílích obvykle nemívá moc chuť na jídlo, ale je to opravdu lepší než hlasité kručení v břiše během projevu.

V samotném projevu se soustřeďte na způsob mluvení a řeč těla. Mluvte nahlas, artikulujte a usmívejte se. Během řeči se vyvarujte opakování výplňových slov (jakoby, vlastně, prostě, takže). Oční kontakt je rovněž důležitý, klidně si vytipujte několik lidí, na které se budete během projevu dívat. Vyvarujte se koukání do země či stropu. Pokud to prostor umožňuje, můžete se i pomalu procházet.

Jak úspěšně zvládnout projev na veřejnosti?

Doporučené kurzy