Styl moderního bydlení podle skandinávských zemí

SKANDINÁVSKÝ STYL NEBO PROMYŠLENÝ MARKETINGOVÝ TAH? 

Mají interiéry Švédů, Dánů, Norů či Finů jednotný styl? Lze vůbec rozlišit interiér norský například od švédského? Nebo dánský od finského? Tyto otázky jsem si položila a posléze na ně hledala odpovědi poté, co nás klientka požádala o spolupráci při návrhu a realizaci bytu ve „skandinávském stylu“. 

Skandinávský design je velice široký pojem, proto jsme se musely přes spoustu dotazů a odpovědí prokousat ke konkrétnímu „skandinávskému stylu“, který by klientce nejvíce vyhovoval. 

Na otázku, který ze stylů, zda dánský, norský či švédský, se jí nejvíce líbí, odpověděla, že tyto rozdíly nijak nevnímá; „skandinávský styl“ se jí líbí všeobecně a dělí jej spíše na moderní a rustikální. Osobně pak preferuje interiér moderní, světlý, vzdušný, ale také útulný a hravý. Dalšími z požadavků byla světlá dřevěná podlaha, žádný těžký nábytek, ale spíše drobnější kusy, jako komody a noční stolky, ideálně na nožičkách, ve světlém provedení, eventuálně lze přemýšlet o tmavších variantách jako je ořech nebo teak. Sedací souprava pokud možno šedá, žádné těžké závěsy – preferované barvy světle šedá a bílá. Co se kuchyně týče, pak byla jasnou volbou moderní, jednoduchá, bílá varianta. Z dalších barev spíše jemné, pastelové barvy…černou ani tmavě šedou klientka ráda nemá. Pokud by došlo na použití vzorů, tak maximálně geometrické. Shrneme-li to, pak všechny tyto požadavky vesměs odpovídají definici skandinávského stylu.
Abychom se ujistily, že nabereme správný směr, prošly jsme pro porovnání spoustu fotografií švédských, dánských, finských a norských interiérů, které jsou na jednu stranu svým čistým, světlým, přívětivým a nápaditým přístupem podobné, ale zároveň stylově odlišné.


Pro posouzení rozdílnosti stylů severských zemí jsem se rozhodla projít interiéry určené k pronájmu či prodeji na webových stránkách realitních kanceláří v různých oblastech jednotlivých zemí. Chtěla jsem se tak vyhnout stylizovaným interiérům, propagujících bytové vybavení. Na servery o bydlení a stránky s nábytkem a bytovými doplňky designérů nicméně také došlo. Úroveň a kultura bydlení ve Skandinávii je obecně na velmi vysoké úrovni, takže jsem si mnohdy nebyla zcela jistá, zda jsem právě na stránkách prodeje nemovitostí nebo na internetovém časopise o bydlení. 


Na místě je určitě zmínit skutečnost, že nábytek z Ikea vidíme ve skandinávských interiérech spíše sporadicky. Pokud už je do interiéru začleněn, pak je to pouze několika kusy mezi dalším různorodým vybavením. Tím, že interiéry jsou zařízeny s invencí a s citem pro detail, nevypadají nikdy jako z katalogu Ikea. Umění kombinovat nové se starým (mix&match) mají všichni Skandinávci bezesporu společné. Nedostatek světla venku si lidé kompenzují jeho dostatkem uvnitř. Lamp, lampiček a svíček používají v interiérech skutečně v hojném množství.
Při hledání spojitostí a rozdílností mezi styly interiérů a designu skandinávských zemí jsem dospěla k názoru, že styl bydlení se v jednotlivých státech Skandinávie odlišuje; každý z nich má něco typicky svého, něco specifického…


Jedním z charakteristických prvků, kterými se skandinávský design liší a čím je na první pohled rozeznatelný, je výběr a úprava materiálů. Liší se i použitím – preferencí barev, typickými vzory na textiliích a do jisté míry také nábytkem a bytovými doplňky.

Celý článek

Styl moderního bydlení podle skandinávských zemí

Doporučené kurzy