5 chyb v životopisech, které mohou v roce 2021 přinést neúspěch

Nastává doba, kdy mnozí lidé budou muset oprášit svůj životopis, protože budou hledat novou práci. Navíc absolventi budou mít cestu na trh práce zase těžší, takže dobře napsaný životopis jim nelehké hledání prvního zaměstnání ulehčí. Některé chyby uchazeči dělají opakovaně již několik let, ale i do této oblasti zasahují nové technologie. Vyřadit Vás totiž může robot či podceněná digitální stopa.

Používáte jeden univerzální životopis
Každý zaměstnavatel má jiné nároky. Proto je chyba být líný a neinvestovat čas do mírného či většího přeformulování životopisu tak, aby odpovídal požadovaným zkušenostem a dovednostem. Přizpůsobení jeho podoby požadavkům na vypsanou pozici je většinou předpokladem k tomu, abyste prošli prvními koly výběru. 

„Vždy se snažte vypíchnout relevantní pracovní zkušenosti a dovednosti, které jsou v inzerátu požadovány. Dbejte na správné řazení – zdůrazněte údaje, jimiž můžete podpořit to, že jste ten správný kandidát. V případě, že se nadšení pro vypsanou pozici nevejde do životopisu, využijte motivační dopis – zejména pokud nemáte pro danou pozici prokazatelné zkušenosti,“ radí Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Životopis obsahuje irelevantní informace a je dlouhý
Nepsaná pravidla praví, že životopis by měl mít maximálně 2 stránky. Delší by mohl odradit hned v prvním kole. Nemusíte vypisovat všechny pozice, které jste zastávali, jejich řazení by mělo postupovat od těch nejnovějších – a opět, odpovídat požadovaným znalostem a dovednostem. Někdy je ale účelné z tohoto schématu vybočit, dokonce můžete zabodovat i svými koníčky.

Vypsání relevantních zkušeností je někdy problematické, zejména u absolventů, kteří se ještě nemohou pochlubit referencemi. Pak je na místě uvést studijní úspěchy, ale především činnost nad rámec školních povinností. Například účast v různých soutěžích a olympiádách, dlouhodobějších projektech, ideálně i zkušenost z praxí a brigád. Personalista tak zjistí, že uchazeč je aktivní, má nějaké profesní zájmy, případně ho nezaskočí každodenní pracovní nasazení.

Děláte chyby ve formátování nebo gramatice
Gramatické chyby jsou absolutně nepřípustné – životopis je pro personalistu Vaší jedinou vizitkou. A přesto podle průzkumu mezi personalisty 79 % životopisů nějaký překlep nebo gramatickou chybu obsahuje. Několikrát si po sobě CV zkontrolujte a pokud sami víte, že český jazyk není Vaší silnou stránkou, raději dejte životopis rodině nebo kamarádům zkontrolovat.

„Dbejte i na formátování životopisu. Vhodné je používat jeden řez písma, ideálně dobře čitelný. Šetřete barvami a efekty, už vůbec se nehodí vtipné piktogramy nebo obrázky. Životopis by měl být především přehledný a vizuálně jednoduchý. U většiny pracovních pozic v současné době patří znalost práce se základními programy typu Word k předpokládaným dovednostem, takže to, že neumíte pracovat v dokumentu se styly, odrážkami nebo vložíte fotografii v nevhodném formátu, může rozhodnout o vyřazení vašeho životopisu,“ říká Jan Dvořák z Počítačové školy GOPAS.

Uvádíte nepravdivé informace
Tvrdá konkurence všude kolem a děsivé vyhlídky na nezaměstnanost mnohé svedou k tomu, že svůj životopis trošku přikrášlí. Zakrývání dlouhých mezer mezi jednotlivými pracemi, přifouknutí úlohy, kterou uchazeč v předcházejícím zaměstnání zastával, vymyšlené diplomy nebo nadnesené jazykové znalosti, to jsou nejčastější oblasti, kde se personalisté setkávají s nepravdou. To se ale může krutě vymstít.

„Úroveň jazykových znalostí lze jednoduše otestovat při osobním nebo on-line pohovoru, a buďte si jistí, že to personalisté dělají. I další údaje lze v současném provázaném světe snadno na několik kliků prověřit, mnohé prozradí o uchazečích také sociální sítě. Proto doporučujeme před tím, než začnete rozesílat životopisy na všechny strany, upravit a updatovat profil na LinkedIn a podívat se, co se o vás potenciální zaměstnavatel dočte na sociálních sítích nebo když si vaše jméno zadá do Googlu,“ radí Michal Novák.

Nezohledníte technologie: pozor na roboty a digitální stopu
Mnoho společností již nyní využívá v prvním kole výběru roboty či automatické systémy. Tyto programy jsou mnohem efektivnější než lidé a životopis zkontrolují za okamžik. Rozhodují ale podle předem daných parametrů, takže je na uchazeči, aby dodal správně strukturovaný dokument s informacemi, které potenciální zaměstnavatel očekává. Také umějí velmi rychle prověřit digitální stopu uchazeče, takže pomáhají odhalit nekonzistenci mezi životopisem a tím, co o něm lze najít v on-line světě.

„Optimalizujte svůj životopis tak, aby byl odpovídal na požadavky zaměstnavatele – použijte relevantní klíčová slova a vyhněte se těm, která nejsou vhodná pro roli, o kterou se ucházíte. V tom často pomůže, pokud si pročtete informace o dané společnosti, jimiž se prezentuje například na svých webových stránkách nebo sociálních sítích,“ doporučuje Jan Dvořák.

5 chyb v životopisech, které mohou v roce 2021 přinést neúspěch

Doporučené kurzy