Přínosy certifikace PRINCE2® pro kariéru

Personální certifikace jsou v současnosti samozřejmostí pro každou společnost, která dbá o své dobré jméno a kvalitu nabízených služeb či produktů.

Za úspěchy společností stojí lidé. I oni prokazují svou odbornou způsobilost adekvátním akreditovaným certifikátem, který získají po úspěšném absolvování kurzu a složení závěrečného testu.

O podobný certifikát může usilovat kdokoliv - vysokoškoláci, lidé bez práce, zkušení manažeři, ale i majitelé firem a pracovníci státní správy. Následující otázky jsou nasnadě: Pomohl jim kurz uspět? Získat novou práci? Posílili své kompetence? Na otázky odpovídá Aleš Pilný, konzultant manažerského vzdělávání ve společnosti Tayllor & Cox.

Co si mám představit pod pojmem "projektové řízení" ?

Projektové řízení mohu nejlépe charakterizovat jako vysoce efektivní a účinné manažerské návyky - jak koordinovat více aktivit, které mají společný cíl.

Zkušený manažer postupuje systematicky. Ovládá metodiku, která mu pomáhá odřídit projekt. Ti co se pustí do řízení a koordinace bez potřebných zkušeností, většinou jen hasí požáry, neustále něco hledají. Nic neřídí, naopak projekt řídí je.

Které certifikace jsou nejznámější?

Nejznámější certifikace projektových manažerů jsou PMI, IPMA a PRINCE2®.

V čem se liší?

Testovali jsme vzdělávací program PMI. Absolventi došli k závěru, že tato certifikace není pro podmínky v ČR ideální. Obecně má v Evropě mnohem nižší popularitu, než v USA. Není špatná, ale jsou zde omezení a využítí najde jen u IT projektů.

IPMA jako certifikovaný standard testuje kompetence projektového manažera. Nejedná se o metodiku.

PRINCE2® je mezinárodně uznávaná certifikace zastřešená prestižním APMG - International (zastřešuje např. ITIL atd..) Na trhu jednoznačně nejoblíbenější program.

Proč je PRINCE2® tak populární?

Kvůli svým vlastnostem. Jedná se o kompaktní a srozumitelnou metodiku. Snadno se aplikuje. To je velká výhoda například oproti PMI, která je na náš vkus až příliš podrobná (složitá).

Například potřebujete rychle vzdělat tým manažerů pracujících na společném projektu. To není neřešitelný problém. Stačí nám 3 dny (PRINCE2® Foundation) a výsledky budou okamžité, hlavně viditelné.

Někteří budou pochybovat, jestli certifikát potřebují...

Zadejte si např. na portálu www.jobs.cz v sekci "nabídka práce" heslo "prince2". Aktuálně je tu přes 15 pracovních nabídek, které explicitně vyžadují tuto certifikaci. Další pozice s klíčovým slovem „projekt manažer" je tu přes 1000. Každá z nich obsahuje požadavky na prokázání kvalifikace, praxi, zkušenosti, které si následně při pohovorech ověřují HR manažeři i pracovníci personálních agentur.

S certifikátem PRINCE2® prokazujete know-how?

Ano, je to tak. Máte v rukou certifikát vydaný mezinárodní autoritou. Kurzů o projektovém řízení je mnoho. Validní, akreditovaná certifikát za vás mimo jiné říká, že jste absolvovali kvalitní program, máte předpolady.

Konkurence na trhu práce je vysoká. To je velký problém zejména pro absolventy vysokých škol. Mohl by jim certifikát pomoci v kariéře?

Souhlasím. Bez ohledu na studijní obor a dosažené vzdělání je přechod ze školy do práce velice náročný. Kvalifikace, kterou získáte na školení PRINCE2®, není určená jen projekt manažerům. Pomůže Vám zvládat jakékoliv náročné úkoly. Naučí Vás projektově myslet, pracovat, reportovat. Certifikát bude pro Vaše budoucí zaměstnavatele důkaz, že něco umíte a jste schopný. Získáte obrovský konkurenční náskok před dalšími zájemci, kteří se budou   hlásit na stejnou pozici.

Mám praxi na pozici projektového manažera, hledám práci. Má investice do školení smysl?

V první řadě je velkým obohacením životopisu. Jasně deklaruje, že máte potvrzenou kvalifikaci a znáte mezinárodní projektovou terminologii. Zkrátka, že máte dostatečné předpoklady pro nabízenou pozici. Zájemců o práci je mnoho. Cílem je vystoupit z řady, upozornit na sebe. Mít prestižní certifikaci je jede ze způsobů jak toho dosáhnout.

Nějaká další výhoda certifikátu pro manažery, co hledá práci?

Je velkým plus v osobní prezentaci. Pokud přijdete na pracovní pohovor a nemáte téma, začnete odrážet nepříjemné dotazy. Pokud chcete mít kontrolu nad diskusí - prodáte své znalosti.

PRINCE2® je celosvětově nejpopulárnější metodika řízení projektů. Když ji znáte a umíte využít v praxi, získáte ohromné plus. Nebojte se tento fakt při pohovorech zdůraznit.

Pracuji na projektové pozici, nesu zodpovědnost za plnění cílů. Pomůže mi kurz..?

Nároky na manažery jsou vysoké. Zavazují se k plnění firemních cílů. Abyste tuto agendu zvládli, musíte koordinovat a realizovat mnoho úkolů.

Při projektovém řízení těžíte zkušenosti z minulých projektů. Metodika PRINCE2® obsahuje řadu v praxi prověřených postupů, které vám pomohou předcházet rizikům a nejčastějším chybám v projektech. Svá rozhodnutí budete schopni lépe zdůvodnit a obhájit. Můžete si tak v mnohém zjednodušit život.

Zkušený projektový manažer. Může i on mít zájem o PRINCE2®..?

Podle výsledků našeho interního průzkumu mezi účastníky kurzů vyplývá, že zhruba polovina kandidátů jsou právě zkušení projektoví manažeři.

Co je motivovalo k účasti na školení?

Na kurz přišli, aby si doplnili formální vzdělání. Přesto 95 % z nich po absolvování potvrdilo, že jim metodika pomohla zlepšit a zefektivnit přístup k řízení projektů.

Jde tedy o víc, než certifikát?

Správně. Certifikací se prezentujete jako manažer, který využívá moderní, uznávané postupy pro řízení projektů. Dokazujete, že na sobě pracujete. Že Vaše mnohaleté zkušenosti neznamenají zastaralé praktiky a postupy, které sice fungují, ale už nejsou efektivní.

Využije certifikaci začínající firma, nebo freelancer?

Tento segment má obrovský potenciál. Nestojí za vámi jméno velké firmy, prodáváte sami sebe. Klient si vás vybral pro specifické schopnosti a dovednosti. Je jedno zda vyrábíte produkt, poskytujete služby. V prvé řadě jde o výsledek, který předáváte klientovi.

Proč nedat klientům najevo, že máte věci pod kontrolou? Certifikát PRINCE2® není jen známkou kvalitně odřízeného projektu. Osvojíte si praktické manažerské dovednosti.

Rezervujte si místo v kurzech PRINCE2 INTRO

Aleš Pilný, TAYLLOR & COX

Autor pracuje ve společnosti TAYLLOR & COX jako konzultant v oblasti manažerského vzdělávání. Pomáhá jednotlivcům i organizacím s budováním kariérního plánu. Má bohatou praxi jako projektový manažer i auditor systémů managementu. Absolvent Best Management Practice: řízení projektů PRINCE2® a ISO 10006. Programů MSP®, informační bezpečnosti ISMS a Rizik Managementu.

Přínosy certifikace PRINCE2® pro kariéru

Doporučené kurzy